Wat is rentenieren?

Rentenieren is simpelweg het leven van de rente die je ontvangt op je gespaarde kapitaal.

Concreet gezien houdt het dus in dat je niet meer hoeft te werken en toch voldoende geld ontvangt om aan de maandelijkse behoeften te voldoen. Voor de meeste mensen start rentenieren pas na hun werkperiode, met andere woorden vanaf het moment dat ze op pensioen gaan.

Er zijn echter ook mensen die dit vroeger kunnen realiseren doordat ze een hoog inkomen hebben of door het geluk. Denk hierbij aan het winnen van de lotto, wat financieel toch een serieuze boost is. Dit geld opzij zetten voor later kan zeer verstandig zijn.

Elke eurocent kan tellen als het gaat om je pensioensparen. Maar wat is rentenieren concreet? De bedoeling is om in de jaren dat je geld verdient, je kapitaal zodanig uit te bouwen dat je later geen zorgen meer hebt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je maandelijks een kleine hoeveelheid geld opzij zet is het zeker mogelijk om hier een succes van te maken.

Open zo vroeg mogelijk een pensioenfonds en spaar het geld dat je kan sparen binnen dat pensioenfonds. Dit bedrag moet, tegen de tijd dat je wilt gaan rentenieren, zo groot zijn dat je kan leven van de rente die je hierop ontvangt. Het gespaarde bedrag zelf blijft dus onaangeraakt! Natuurlijk hangt het af van de levensstijl van de persoon in kwestie om te bepalen hoe groot dit bedrag moet zijn alvorens je kan leven van de rente.

Er is dus geen bepaalde formule die voor iedereen geldt. De één heeft met een kleine 1.000 euro per maand voldoende om een gelukkig leven te leiden terwijl de ander minimaal het dubbele nodig heeft. Het is dus een kwestie van berekenen hoeveel je persoonlijk nodig hebt en je hierop te baseren voor je berekeningen. Als je 1.500 euro per maand wilt uitgeven, moet je per jaar 18.000 euro rente krijgen.

Het is dus een goed idee om vroeg te gaan kijken hoeveel geld je uiteindelijk bij elkaar zal moeten krijgen. Op die manier kan je je hier naartoe werken en jezelf een soort van minimumbedrag geven dat je elke maand moet sparen om aan je latere wensen te voldoen. Als het mogelijk is om meer te beleggen in je pensioenfonds, is dat natuurlijk een goed idee. Je zal dan als rentenier een grotere luxe hebben dan je dacht en je waarschijnlijk nooit zorgen moeten maken op financieel vlak.

Previous Post

Rentenieren in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *