Wat is een rentenier?

Onder een rentenier verstaan we een persoon die kan leven van de rente die hij of zij ontvangt over zijn of haar beschikbare kapitaal.

Het is op dat moment dus niet langer nodig om te werken voor het geld. Vaak wordt het renteniersschap dan ook pas bereikt tegen de pensioengerechtigde leeftijd. Veel renteniers zijn dus al wat ouder, en hebben al een volledige carrière achter de rug. Nu is dus de tijd gekomen dat ze optimaal van de hun resterende levensjaren kunnen genieten. En dat doen ze natuurlijk maar al te graag.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. We kennen allemaal wel voorbeelden van jonge mensen die door geluk (bijvoorbeeld het winnen van de lotto), door een erfenis of door een zeer goede baan, eerder over voldoende kapitaal konden beschikken om te kunnen stoppen met werken en te gaan rentenieren.

Renteniers trekken vaak naar het buitenland om te genieten van een beter klimaat. Vooral Frankrijk en Spanje doen het enorm goed bij onze renteniers. Maar ook Turkije en Italië moeten we niet vergeten! Een huisje huren of kopen in het gewenste land is de eerste stap die renteniers ondernemen om hun thuisland voorgoed achter zich te laten. Uiteraard wordt er soms, vaak tijdens vakanties of bij familiefeesten, nog teruggekeerd om een bezoekje te brengen aan de familie die nog in het thuisland woont.

Wanneer iemand kan rentenieren hangt sterk af van een aantal factoren, die per persoon verschillend zijn. Zo moet je rekening houden met het feit dat een managementfunctie of kaderfunctie, die zeer goed betaald wordt, een streepje voor heeft op een kassière in de supermarkt. De één zal meer kunnen sparen dan de ander. Hoe meer je kunt sparen, hoe sneller je het benodigde bedrag bereikt waarmee je kunt gaan rentenieren. Dat bedrag is zeer persoonlijk, en hangt onder andere af van het benodigde budget per maand. Als je een rijk leven wilt, zul je veel kapitaal nodig hebben terwijl iemand die met weinig al tevredengesteld is, niet zoveel geld ter beschikking moet hebben.

Wanneer iemand dus rentenier wordt, verschilt per persoon. Als het voor jou mogelijk is om nog een heel aantal jaren te leven van de rente die je ontvangt op je kapitaal, kun je wellicht op je 40e al gaan rentenieren. Vaak wordt echter de pensioengerechtigde leeftijd nagestreefd om dan definitief te stoppen met werken en direct over te stappen op het renteniers-leven. Op die manier gaat geen enkele cent verloren en kan later, als de berekeningen kloppen, normaal gesproken geen enkel probleem optreden op financieel gebied.

Previous Post
rentenieren vanaf welk bedrag
Rentenieren

Rentenieren vanaf welk bedrag?

Next Post

Hoeveel geld heb ik nodig om te rentenieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *