Wanneer kan ik rentenieren?

Vanaf het moment dat uw kapitaal groot genoeg is om te kunnen leven van de rente die u erop ontvangt, is het mogelijk om te rentenieren.

Voor de één komt dat moment er al zeer vroeg in het leven, voor de ander zal het later komen. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het maandelijkse inkomen en de levensstijl.

Het maandelijks inkomen bepaalt hoeveel geld u maandelijks kunt sparen. Als uw inkomen ruim voldoende is om uw maandelijkse behoeften te bevredigen kunt u dus meer geld behouden om in uw pensioenfonds te investeren. Hoe meer u maandelijks belegt in uw pensioenfonds, hoe sneller het benodigde bedrag behaald zal worden.

De levensstijl is van groot belang als het gaat om rentenieren. Terwijl de ene rentenier graag in alle rust geniet van alles wat het leven hem of haar nog te bieden heeft, wil de ander nog zoveel mogelijk uit zijn of haar leven halen. U begrijpt dat deze verschillende levensstijlen ook verschillende kostenplaatjes met zich meebrengen.

Om gewoon een lui leventje te leiden hebt u alleen een plek nodig om te wonen en een relatief klein budget. Maar om allerlei luxe zaken te realiseren zult meer geld nodig hebben om aan al uw wensen te kunnen voldoen.

De rente die u ontvangt op het reeds gespaarde kapitaal, is ook een bepalende factor. Hoe hoger deze is, hoe meer geld u jaarlijks ontvangt aan rente die u uiteraard weer kunt investeren in uw pensioenfonds. 1 procent kan al een groot verschil maken als we praten over honderdduizenden euro’s. Probeer dus een zo hoog mogelijke rentevoet te krijgen bij uw pensioeninstelling!

De leeftijd waarop u wenst te stoppen met werken speelt ook een belangrijke rol in het hele spaarproces. Wie vroeg wil stoppen met werken, zal op korte termijn meer geld bijeen moeten krijgen dan iemand die bereid is langer te werken.

Kortom, alles hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Als u een luxe leven wilt op jonge leeftijd, zult u tijdens uw loopbaan een hoog maandinkomen moeten hebben. Anders is dit niet realiseerbaar (tenzij u door het geluk wordt getroffen). Op basis van de genoemde factoren kunt u berekenen hoeveel geld u nodig heeft om te kunnen rentenieren.

Hou er ook rekening mee dat het beter is om uw maandelijkse behoeften iets hoger in te schatten dan u nu denkt. een mens weet namelijk maar nooit wat de toekomst in petto heeft!

Previous Post

Rentenieren en belasting

Next Post

Plannen om te rentenieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *