Vanaf wanneer rentenieren?

De leeftijd wanneer u kunt stoppen met werken en dus kunt leven van de rente die u ontvangt op uw kapitaal, verschilt van persoon tot persoon.

Terwijl het voor de één perfect mogelijk is om al te stoppen met werken op de leeftijd van 50, zal de ander nog ruim 10 jaar langer moeten werken. Dat heeft verschillende redenen. Voornamelijk het inkomen speelt hier een belangrijke rol in. Hoe meer u verdient, hoe meer u van dit bedrag kunt sparen en hoe sneller u het gewenste bedrag zal bereiken.

Ook het totaalbedrag dat u nodig hebt, is een zeer belangrijke factor bij deze berekening. Als u een luxe leven wilt leiden zult u meer geld nodig hebben en dus langer moeten werken dan wanneer u met de basisvoorzieningen genoegen neemt.

Het is een goed idee om op jonge leeftijd al te berekenen hoeveel kapitaal u later nodig zult hebben om als rentenier te kunnen leven. Bekijk de levensstijl die u momenteel hebt, en speel daarop in wat uw berekening betreft. Als u veel geld verdient, zal dit bedrag uiteraard sneller bereikt zijn dan wanneer uw maandloon minder hoog is. U moet proberen te berekenen op welke leeftijd uw kapitaal groot genoeg is om te kunnen leven van de rente.

Concreet kunnen we dus stellen dat het kapitaal voldoende rente moet opbrengen, zodat dit overeenkomt met uw jaarinkomen tijdens de werkperiode. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de rente die u ontvangt terwijl u nog werkt. Deze kan perfect worden belegd binnen uw pensioenvoorziening, waardoor het bedrag na enkele jaren aanzienlijk zal stijgen. Als laatste punt is het ook niet onverstandig om rekening te houden met het feit dat het leven in de toekomst duurder zal worden en u dus meer zult moeten betalen voor bepaalde goederen dan nu het geval is. We kunnen hiervoor een loonstijging van 4% per jaar hanteren.

Bereken dus tijdig hoeveel geld u nodig zult hebben om later succesvol te rentenieren. Rentenieren vanaf 50 jaar is mogelijk als u voldoende geld spaart gedurende uw loopbaan. Gaat u niet zo zuinig om met uw geld, dan zit de kans er dik in dat u langer zult moeten werken. Voor alle informatie en om een persoonlijke berekening te maken, kunt u het best even langsgaan bij uw pensioeninstelling of bij uw bank. Zij zullen u met veel plezier helpen, als ze weten dat u uw pensioenvoorziening dan ook bij hen afsluit!

Previous Post

Plannen om te rentenieren

Next Post

Rentenieren in het buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *