sparen met een internet spaarrekening

Sparen met een internet spaarrekening

Vandaag de dag zijn er op de financiƫle markt erg veel verschillende soorten spaarrekeningen terug te vinden. De klassieke spaarrekening bestaat uiteraard ook nog steeds, maar in de voorbije jaren zijn vooral de online spaarrekeningen interessant gebleken. Sparen met een internet spaarrekening is populair. Dat heeft alles te maken met het feit dat ze over het algemeen een hogere opbrengst bieden dan een gewone spaarrekening.

Die hogere opbrengst wordt mogelijk gemaakt door het ontbreken van fysieke kantoren waar u als spaarder terecht kunt om uw spaargeld over te maken of juist op te vragen. Wanneer u aan internet sparen wenst te doen heeft u zelf het volledige beheer in handen van uw spaarrekening(en). Dat is niet alleen erg handig, het zorgt er ook nog eens voor dat u op deze manier steeds kunt rekenen op een mooie en marktconforme opbrengst.

Voordelen van sparen met een internet spaarrekening

Laat ons om te beginnen eens kijken naar de voordelen die internet sparen met zich meebrengt. Eigenlijk hebben we het belangrijkste voordeel reeds in de inleiding aangehaald. Het is bij internet sparen namelijk zo dat de bank waarbij u gaat sparen geen kosten dient te maken voor het beheer van uw spaarrekening.

De kosten die uitgespaard worden kunnen vervolgens zorgen voor een interessantere opbrengst. Wanneer we de online spaarrekeningen op de markt vergelijken met de klassieke spaarboekjes kunnen we niet anders dan vaststellen dat deze eerste een aanzienlijk hogere opbrengst bieden. Daarnaast kent een online spaarrekening eigenlijk dezelfde mogelijkheden en garanties als een gewone, klassieke spaarrekening.

Met andere woorden, ook bij een online (gereglementeerde!) spaarrekening kunt u gewoon genieten van de zogenaamde depositogarantie. Legt de bank waarbij u spaargeld heeft staan ooit de boeken neer, dan zult u met andere woorden steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van het depositogarantiestelsel.

Nadelen van internet sparen

Er zijn echter niet alleen voordelen verbonden aan internet sparen. Wanneer u een online spaarrekening afsluit dient u er immers rekening mee te houden dat u zelf volledig dient in te staan voor het beheer van uw spaarrekening en dus ook uw spaargeld. U kunt niet zomaar naar een bepaalde bank stappen om geld af te halen van uw online spaarrekening, waardoor u verplicht bent om het geld over te maken op een bepaalde (veelal vastgestelde) tegenrekening.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor wanneer u geld op uw spaarrekening wenst over te schrijven. Bij een klassiek spaarboekje kunt u gewoon naar de bank in de buurt stappen met de vraag om het geld op uw rekening te plaatsen, maar dat is niet mogelijk wanneer u gebruik maakt van een online spaarrekening. Dan dient u het geld van een bepaalde zichtrekening gewoon naar de spaarrekening over te schrijven.

De beperkingen die verbonden zijn aan sparen met een internet spaarrekening zorgen er wel vaak voor dat ze zich richten op een specifieke doelgroep. Vooral ouderen hebben vaak maar weinig vertrouwen in internet sparen. Jongeren vinden internet sparen dan weer een stuk interessanter.

Is sparen met een internet spaarrekening veilig?

Tot slot nog een vraag die heel veel spaarders zich vandaag de dag nog stellen en dat is of internet sparen veilig is. Eerder in dit artikel hebben we er reeds op gewezen dat internet sparen dezelfde garanties biedt als sparen met een gewone, klassieke spaarrekening. Wat dat betreft is internet sparen dus eigenlijk gewoon even veilig als sparen met een oude, vertrouwde spaarrekening.

Let wel, de meeste landen garanderen slechts een bedrag van 100.000 euro. Met andere woorden, beschikt u over meer spaargeld dan 100.000 euro, kies dan voor een spaarrekening bij verschillende banken en verdeel op die manier uw spaargeld en het risico op verlies over verschillende (spaar)banken. Op die manier is sparen met een internet spaarrekening veilig en lucratief.

Tags:
Previous Post
besparen op de kosten van mobiele telefoon
Besparen

Besparen op de kosten van je mobiele telefoon

Next Post
hulp bij oplossen schulden
Schulden

Hulp bij het oplossen van schulden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.