Risico van rentenieren

Genieten van het leven, geen zorgen meer over dagelijkse routine en doen waar je zin in hebt. Maar is rentenieren wel allemaal rozengeur en maneschijn?

Ook aan sparen en beleggen zijn risico’s verbonden. Er is namelijk geen enkele zekerheid dat je het gewenste kapitaal, tegen de tijd dat je het nodig hebt,  zal hebben behaald. Er kunnen allerlei onverwachte omstandigheden optreden die het succes van jou beleggingen in de weg staan.

Als je een pensioenfonds opent, beleg je je geld in een speciale rekening die enkele jaren zal blijven doorlopen. Net als elke andere vorm van beleggen, zijn ook hier risico’s aan verbonden. Uiteraard kan je hier zo gek en ver in gaan als je wilt. Bij een hoge rentevoet zal je meer risico’s hebben dan wanneer je tevreden bent met een lage rentevoet. Het is aan allebei de kanten een beetje wikken en wegen. Het is belangrijk om een verstandige beslissing te maken tussen de rentevoet en het daarbij horende risico dat er sowieso aan verbonden is. Maak een goede keuze om later niet in de problemen te komen maar toch het gewenste bedrag tijdig bij elkaar te krijgen.

Er wordt soms ook naar alternatieven gegrepen. Dat wil zeggen dat men niet gaat beleggen in een pensioenfonds, maar in andere, wat men denkt veiligere vormen van beleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt. Als je hier goed mee omgaat, moet het perfect mogelijk zijn om tegen de tijd dat je gaat rentenieren een dusdanig bedrag bij elkaar te sprokkelen dat je van de rente kan leven.

Daarbij komt de kans dat er ongeluk je pad kruist. Het is niet onrealistisch dat je morgen een auto-ongeval hebt of dat je zomaar van de trap dondert. Dat zijn factoren waar je onmogelijk rekening mee kan houden, maar ze kunnen wel voorkomen. Dat zijn financiële klappen waarbij je persoonlijk kapitaal wordt aangesproken. Als je geen andere spaarrekening meer hebt, zal je dus een aanzienlijke som kwijt zijn. Deze moet je dan zo snel mogelijk weer aanvullen met nieuw kapitaal.

Waar je dat precies gaat halen, is dan nog maar de vraag. Ongevallen inrekenen is dus een slim idee maar niet altijd even realistisch. Niet iedereen kan zoveel geld bij elkaar krijgen om een serieuze financiële klap op te vangen. Gelukkig zijn er verzekeringen die hierbij kunnen helpen, maar ook deze kosten geld, wat betekent dat je minder geld kan beleggen voor later.

Conclusie is dat rentenieren nooit 100% veilig is. Er zullen altijd risico’s zijn waar je aan moet denken en indien mogelijk is het een zeer goed idee om deze in te plannen. Een aparte spaarrekening voor onvoorziene omstandigheden is niet abnormaal maar moet natuurlijk wel betaalbaar zijn. Iemand met een gemiddeld inkomen kan niet én aan alle behoeften voldoen én nog eens een groot bedrag sparen voor later. Hierin zullen dus keuzes moeten gemaakt worden die op termijn de risico’s zoveel mogelijk onderdrukken.