Rentenieren

Wat is Rentenieren

Rentenieren betekent: Stoppen met werken en leven van het kapitaal dat je gedurende de jaren daarvoor hebt gespaard. Het is de droom van iedereen die niet zo ver meer verwijderd is van het pensioenleven. Rentenieren is echter niet zo makkelijk als de meesten denken. Je moet, terwijl je werkt, namelijk een soort kapitaal voor later opbouwen dat groot genoeg is om later van de rente van dat kapitaal kan kunnen leven. Het is dus de bedoeling om, zonder te werken, in een vervangend inkomen te voorzien door de rente die je krijgt op je kapitaal.

Als je er tijdig aan begint, is het op latere basis geen enkel probleem om de werkwereld uit te stappen, en van het leven te gaan genieten. Maar dan moet je er natuurlijk wel op tijd mee beginnen. Wanneer dat is? Simpel: zo vroeg mogelijk. Vanaf dat je een inkomen hebt, moet je beginnen te denken aan later. Het mag dan nog zo veraf lijken, de realiteit is anders. Het zal er namelijk sneller zijn dan je denkt! Vanaf het moment dat je gaat werken is het aangewezen om per jaar zo’n 10% van je jaarinkomen veilig op te bergen.

Dat doe je dan natuurlijk best in een pensioenfonds, aangezien deze uiteraard bedoeld zijn voor het sparen van geld voor de toekomst. Er zijn tal van instellingen die je graag helpen bij het maken van berekeningen en simulaties. Zo kom je snel te weten hoeveel euro je maandelijks aan de kant moet zetten om in je pensioenfonds beleggen.

We kunnen besluiten dat rentenieren in realiteit wel start als je met pensioen gaat, maar de voorbereidingen moeten dan al lang zijn getroffen wil je het succesvol maken. Per jaar een bedrag opzij zetten voor later, maakt daadwerkelijk het verschil. Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn om dit bedrag te missen. Vaak is 10% van het jaarinkomen een pak geld en niet iedereen heeft dit zomaar voorhanden.

Dit proces wordt natuurlijk wel aanzienlijk vereenvoudigd wanneer je samenleeft met een partner. De kosten kunnen gedeeld worden en er is een groter budget beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat je in zo’n geval met twee personen bent. Je moet dus niet langer 10% maar inmiddels 20% van jullie gemeenschappelijke inkomen sparen. Je zou je kunnen afvragen waarom het dan voordeliger uitkomt als je met twee personen bent, aangezien het bedrag dat je weglegt toch verdubbelt.

Dat klopt, maar de vaste kosten die betaald moeten worden, blijven uiteraard wel (ongeveer) hetzelfde. Er is evenveel licht en warmte nodig als je alleen of met z’n tweeën bent. Op die manier kan maandelijks geld bespaard worden, dat kan worden weggezet voor het pensioenfonds. Indien het sparen van zo’n 10% van het jaarinkomen per persoon lukt, zou het tot de tijd dat je met pensioen gaat perfect mogelijk moeten zijn om een spaarpot te creëren die groot genoeg is om er zorgeloos van te kunnen leven.