rentenieren vanaf welk bedrag

Rentenieren vanaf welk bedrag?

Vanaf welk bedrag je precies kunt gaan rentenieren, verschilt van persoon tot persoon.

Terwijl de één al met 100.000 euro meer dan voldoende kapitaal heeft, kan de ander nog niet rondkomen met het driedubbele. Vooral je levensstijl bepaalt hoeveel geld je nodig hebt. Als je iemand bent die graag geld uitgeeft en de luxe dan ook met alle plezier opzoekt, zul je veel geld nodig hebben. Tegenovergesteld geldt dit natuurlijk ook. Ben je met weinig tevreden, dan zal je ook met een klein kapitaal voldoende middelen hebben om straks zonder problemen te kunnen rentenieren.

De meeste mensen zullen hun dagelijkse, vaste levenspatroon willen aanhouden. Op die manier kun je snel bepalen hoeveel euro je maandelijks (minimaal) nodig zult hebben om in de basisbehoeften te voorzien. Daarnaast zal op maandelijkse basis een bedrag moeten worden vrijgesteld waarmee allerlei onvoorziene activiteiten en kosten kunnen worden gefinancierd. Een vakantiereisje naar het buitenland is ook voor een rentenier niet gratis, en moet dus worden betaald uit de ontvangen rente.

Als je alles goed hebt uitgerekend, krijg je uit die berekening normaal gesproken een bedrag dat je maandelijks aan rente zou moeten ontvangen. Vermenigvuldig dit bedrag met het aantal maanden in een jaar (12) en je weet hoeveel rente je kapitaal jaarlijks moet opleveren. Stel dat je dus 1.800 euro per maand wilt uitgeven, dan zul je op jaarbasis 21.600 euro nodig hebben. Dat betekent dat je elk jaar minimaal 21.600 euro aan rente zult moeten ontvangen.

Concreet gezien moet je dit bedrag delen door de rentevoet om te weten te komen hoe groot je kapitaal moet zijn om aan je wensen te voldoen. Laten we uitgaan van een rentevoet van 5%. Als we de 21.600 euro uit het voorbeeld, delen door 0,05 krijgen we een uitkomst van 432.000 euro. Dat houdt in dat je minimaal 432.000 euro bij elkaar moet sparen voordat je kunt gaan rentenieren!

Het is dus eenvoudig te berekenen hoeveel geld je precies nodig hebt om te stoppen met werken, en van het vrije leven te genieten. De enige moeilijkheid is om al je uitgaven goed te voorspellen. Je kunt namelijk altijd voor een financieel probleem komen te staan, waardoor je volledige berekening in het water valt. Dat is helaas nooit helemaal te voorkomen.

Voor een antwoord op de vraag: Rentenieren van welk bedrag? probeer je dus een zo nauwkeurig mogelijke berekening te maken, en hou je rekening met mogelijke tegenslagen door een (iets) groter bedrag per maand te rekenen dan je eigenlijk nodig hebt. Op die manier creëer je de nodige speelruimte om die onvoorziene omstandigheden te kunnen opvangen.

Zo ben je in elk geval een klein beetje voorbereid voor het geval er toch iets fout zou gaan. Bereken vooraf hoeveel je maandelijks wilt uitgeven, en op die manier weet je direct vanaf welk bedrag je kunt beginnen met rentenieren. Er is geen minimum- en zeker geen maximumbedrag verbonden aan het rentenieren.

Tags:
Previous Post
besparen is leuk en makkelijk
Besparen

Besparen is leuk en makkelijk

Next Post

Wat is een rentenier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.