Rentenieren en de belastingdienst

Helaas zit het zo dat op de rente die je ontvangt op eender welke spaarrekening, je ook belastingen moet betalen. In de meeste gevallen zijn deze niet zo hoog. Bij een pensioenfonds bedraagt de belastingvoet 1,2%. Dat houdt in dat je voor elke 1.000 euro 12 euro verliest aan deze belasting. Op zich is dat totaal niet veel en kan je dat gerust missen, maar als we spreken over 100.000 euro verlies je toch al snel 1.200 euro waar je uiteraard veel leukere dingen mee kon doen.

De staat moet natuurlijk ook inkomsten genereren en de belastingen die wij betalen zijn de belangrijkste vorm van inkomsten van de overheid. Op alles wat wij verdienen worden belastingen gevraagd. Het is dus ergens wel normaal dat ook op het pensioenfonds belastingen worden geheven. De belasting valt echter alleen op de rente en niet op het gespaarde kapitaal. Daar is immers al belasting op geheven toen je het geld verdiende. Algemeen gezien verlies je slechts een klein bedrag per jaar dat geen groot verschil zal maken.

Hou er dus vooraf rekening mee dat je een klein bedrag zal verliezen aan het eind van het jaar, wanneer je je rente ontvangt. De ontvangen rente zal dus afwijken van het bedrag dat je in gedachten had (tenzij je de belasting hier al in had verrekend, natuurlijk). Als je hieraan denkt zal je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.