Rentenieren en belasting

Net als uw salaris of de winst uit uw bedrijf, is de rente op spaargeld een vorm van inkomsten. Deze wordt dus belast door de overheid.

Tot iets meer dan 21.000 euro bent u hiervan vrijgesteld, maar daarna geldt dat een belastingheffing (de zogenaamde vermogensrendementsheffing) van 1,2% betaald moet worden.

Op elke vorm van inkomsten moet belasting worden betaald. Zo ook op de rente van een spaarrekening. Hoewel dit een klein percentage is, moet u er toch rekening mee houden. Het zal geen al te groot verschil maken, maar op 100.000 euro bent u toch 1.200 euro kwijt aan deze belastingheffing.

Het belangrijkste is dat u een groot kapitaal realiseert voordat u kunt gaan rentenieren. Dit kapitaal moet zoveel mogelijk onaangeraakt blijven zodat u elk jaar opnieuw kunt leven van de rente. Elk jaar zult u een bepaalde rente ontvangen die afhankelijk is van de rentevoet van uw pensioenfonds of spaarrekening. Over die rente moet u dus 1,2% belasting betalen aan de overheid.

Wanneer dat ervan af is getrokken, kunt u het resterende bedrag zorgeloos investeren in uw pensioenfonds. Zo wordt het totaal niet alleen vergroot dankzij de maandelijkse inbreng, maar dus ook door de jaarlijkse rente die wordt geherinvesteerd.

Belastingen zijn verplichte betalingen aan de overheid. Ze worden betaald om een soort inkomen te creëren voor de overheid. Met dat geld kan de staat allerlei aankopen financieren en uitkeringen betalen.

Hou dus rekening met het feit dat u deze belasting moet betalen aan de overheid. Hoewel er slechts een klein deel van uw kapitaal verloren gaat en het dus niet zo’n groot verschil zal maken, is het wel goed om te weten dat er een deel van uw budget verdwijnt.

Tags:
Previous Post

Hoe kan ik rentenieren?

Next Post

Wanneer kan ik rentenieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *