Plannen om te rentenieren

Veel jongvolwassenen berekenen op jonge leeftijd al hoeveel geld ze later, op jaarbasis nodig zullen hebben om op die manier te ontdekken hoeveel kapitaal ze nu bij elkaar moeten sparen.

Dat is een zeer verstandige beslissing, omdat je dan een doel hebt om naartoe te werken. Wanneer dat doel is bereikt, kun je in principe stoppen met werken.

Allereerst is het belangrijk om te berekenen hoeveel geld u jaarlijks nodig zult hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan een bedrag van 1.200 euro per maand, dan hebt u op jaarbasis 14.400 euro nodig (12 * 1.200 euro). De rente die u ontvangt gedurende de jaren dat u nog werkt, is ook van groot belang. Gemiddeld zult u zo’n 5% krijgen als u het geld voor een lange periode vastzet.

Dit betekent concreet dat u 288.000 euro (14.400 / 0,05) bij elkaar moet krijgen alvorens u kunt gaan rentenieren. Dit houdt echter wel in dat u aan het eind van uw leven een bedrag van 288.000 euro zult overhouden, waar u uiteindelijk ook niks aan hebt. U kunt dit bedrag in de loop der jaren dus ook gewoon gebruiken, om op die manier niet zo lang te hoeven sparen als u wellicht zou denken.

In het algemeen geldt dus de formule gewenst jaarinkomen / rentevoet. Aan de hand van die formule kunt u berekenen hoeveel kapitaal u nodig heeft om uw dromen te realiseren. Extra bronnen van financiering versnellen dit proces uiteraard. Als u een onverwachte meevaller krijgt, kunt u deze ook weer beleggen in uw pensioen spaarrekening. Stel dat u de lotto wint, dan kan ook dat zorgen voor een positief resultaat op uw kapitaal. Ook besparen op uw uitgaven helpt mee om uw kapitaal te vergroten.

Een plan opstellen om te rentenieren wordt vaak gedaan, en is een goed idee als u veel bezig bent met uw toekomst en uw latere leven als rentenier. Aan de hand van zo’n berekening kunt u kijken of het realiseerbaar is om later te gaan rentenieren. Het is maar al te gek om te werken tot uw 78e om vervolgens nog maar enkele jaartjes te kunnen genieten van het kapitaal dat u gespaard heeft.

Kijk dus of de uitkomst van uw berekening haalbaar is. En als dit het geval is, dan is het belangrijk om uw maandelijkse bijdrage aan uw pensioenvoorziening daadwerkelijk te storten. Alleen op die manier zal het gewenste doel bereikt worden en kunt u zorgeloos gaan werken tot de tijd dat u met pensioen gaat. Zo worden uw plannen om te rentenieren werkelijkheid.

Previous Post

Wanneer kan ik rentenieren?

Next Post

Vanaf wanneer rentenieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *