automatisch sparen is gemakkelijk en slim

Automatisch sparen is gemakkelijk en slim

Waarom automatisch sparen?

Steeds meer mensen die over de mogelijkheid beschikken om geld te sparen kiezen ervoor om dat automatisch te doen. Men opent bijvoorbeeld een spaarrekening bij een bepaalde bank waarna er maandelijks op een vastgestelde datum een bepaald bedrag wordt overgeschreven naar die spaarrekening. Op deze manier kunt u altijd sparen, ook wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent of wanneer u het eigenlijk te druk heeft om met uw bankzaken bezig te zijn.

Daarnaast is het ook zo dat automatisch sparen niet altijd een vrije keuze is. Er zijn op de financiële markt immers heel wat producten terug te vinden die eisen dat u automatische maandelijkse stortingen doet. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan enkele spaarverzekeringen of zelfs speciale spaarrekeningen. In dit artikel vertellen we u graag alles wat u moet weten over automatisch sparen.

Automatisch sparen op een vrije spaarrekening

Wanneer u gewoon een standaard klassieke of online spaarrekening heeft afgesloten beschikt u altijd over de mogelijkheid om daar automatisch geld naar over te schrijven van uw gewone betaalrekening. U kiest een bepaald bedrag dat voor u maandelijks haalbaar is, en u voert een automatische opdracht in.

U dient echter wel met een aantal zaken rekening te houden. Probeer regelmatig te controleren of de automatische opdracht wel goed loopt en of het geld steeds netjes wordt bijgeschreven op uw spaarrekening bij de andere bank. Daarnaast is het ook steeds interessant om de datums van de stortingen bij te houden in een document zodat u kunt inschatten op welke rente u op het einde van het jaar min of meer recht heeft. Veel mensen zien dit over het hoofd waardoor ze er geen flauw idee van hebben wat hun spaargeld eigenlijk jaarlijks kan opbrengen.

Automatisch geld sparen mag dan interessant zijn, het zorgt er niet voor dat u helemaal geen omkijken meer naar uw geld heeft.

Verplicht automatisch storten naar een spaarverzekering

Zoals in de inleiding van dit artikel reeds aangegeven zijn er ook erg veel financiële producten waarbij u verplicht bent om automatische stortingen te doen. Denk maar eens aan speciale spaarverzekeringen met het oog op uw pensioen. Dergelijke pensioenverzekeringen eisen veelal dat u voldoet aan periodieke stortingen. Dit kunnen zowel maandelijkse stortingen zijn als stortingen die per kwartaal, half jaar of op jaarbasis gebeuren.

Hoe dan ook, bent u voor dergelijke financiële producten doorgaans altijd verplicht om een zogenaamde domiciliëring af te sluiten. Zo wordt het geld steeds automatisch van uw rekening afgeschreven en verzekert u zichzelf ervan dat u aan de voorwaarden van het financiële product in kwestie kunt blijven voldoen. Jaarlijks zult u bij deze financiële producten een overzicht ontvangen dat aangeeft welk bedrag u reeds heeft gespaard. Hierdoor blijft u het overzicht behouden over uw spaargeld.

Automatisch geld storten naar speciale spaarrekeningen

Tot slot gaan we het ook nog even hebben over de speciale spaarrekeningen die op de financiële markt terug te vinden zijn. We maken tegenwoordig namelijk een onderscheid tussen gereglementeerde spaarrekeningen en niet gereglementeerde spaarrekeningen. Bij deze eerste geniet u van een fiscale vrijstelling terwijl dat bij de tweede niet het geval is. Niet gereglementeerde spaarrekeningen kunnen daarbij beschikken over verschillende al dan niet strikte voorwaarden.

Zo zijn er heel wat spaarrekeningen die u als spaarder verplichten om steeds een minimumbedrag op de spaarrekening te hebben staan. Andere spaarrekeningen verplichten u dan weer tot het maken van maandelijkse stortingen. In dit laatste geval is automatisch sparen zeker interessant. In de voorwaarden van deze spaarrekeningen staat immers te lezen dat u, wanneer u één maand niet aan de voorwaarden voldoet, terugvalt op een klassieke spaarrekening.

Uiteraard biedt deze laatste u een veel lagere opbrengst. Zoals u ziet is automatisch sparen in bepaalde gevallen absoluut de moeite waard.

Tags:
Previous Post
snel geld lenen is niet goedkoop
Lenen

Snel geld lenen is niet goedkoop

Next Post
besparen op de kosten van mobiele telefoon
Besparen

Besparen op de kosten van je mobiele telefoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.